czwartek, 19 listopada 2015


Czosnek na zawsze zagościł w naszej kuchni i.... apteczce. Tak, dobrze czytasz. 
Czosnek od czasu  ciąży, gdy wiecznie byłam przeziębiona, z gorączką, kaszlem i katarem zajął miejsce na podium wśród domowych sposobów walki z chorobą.
Obecnie sięga po niego cała moja rodzina gdy coś nas "bierze". Czosnkiem mogę leczyć się zarówno dorośli, jak i dzieci
W okresie ciąży sprawdził się on najlepiej, podczas wczesnego karmienia piersią niestety musiałam go odstawić, by nie wprowadzać niemowlakowi do diety zbyt szybko tego nieco "gryzącego" i ostrego warzywa. 
Skąd płynie lecznicza moc czosnku? Dlaczego jest on nazywany naturalnym antybiotykiem?
W swoich ząbkach czosnek kryje: związki flawonoidowe, aminokwasy, saponiny, cukry, związki śluzowe, witaminy (B1, B2, PP, C, prowitamina A), liczne sole mineralne (m.in. potasu, wapnia, magnezu) oraz rzadkie mikroelementy (m.in. kobalt, chrom, nikiel). Oprócz tego ważną rolę w jego składzie odgrywają olejki eteryczne bogate w siarczki i allicynę, związek o bardzo ostrym zapachu. 
Bardzo ważnym jest by zjadać czosnek surowy, nie gotowany. Wówczas dostarcza się do organizmu najcenniejszych jego składników. Żadne suplementy, które kupuje się w aptece nie dorównają właściwościom naszego, koniecznie POLSKIEGO czosnku. Czosnek chiński, który oferuje wiele sklepów nie ma w składzie tego samego, co nasz rodowity. Zatem trzeba zwracać uwagę na pochodzenie warzywa :).

INFEKCJE
Czosnek jest najwspanialszy na zwalczanie infekcji. Pomaga w leczeniu górnych dróg oddechowych, dzięki zawartości olejków eterycznych. Ja spożywałam pokrojony drobniutko na kanapkę z masłem, dla mnie pychota. Jeśli chcemy nieco zniwelować zapach, bo wielu osobom przeszkadza on bardzo to można pokroić ząbek i wsypać go do ciepłego mleka. Uwaga natomiast na temperaturę płynu, która nie może przekraczać 40-50 stopni Celsjusza. W przypadku zbyt gorącego mleka właściwości czosnku spadają. Taki płyn działa wspaniale na wykrztuszanie podczas kaszlu, przepędza stan grypowy. 
Dla mnie idealny, rozgrzewający, uśmierza rozdrażnienie, znamienite dla okresu przeziębienia.


TRAWIENIE
Wiecie dlaczego często czosnek jest dodawany do mięs? Właśnie dlatego, że wspomaga trawienie, działa korzystnie na wydzielanie żółci.  Stanowi wspaniały dodatek do tłustych dać i jest idealnym "lekiem" na wzdęcia.


CHRONI SERCE
Czosnek tak, jak aspiryna ma właściwości przeciwzakrzepowe. Jego spożywanie może zapobiec zawałowi serca oraz udarowi mózgu. Czosnek usprawnia także przepływ krwi poprzez uelastycznienie ścian naczyń krwionośnych.

CHRONI JELITA
Czosnek jest bronią dla naszego układu pokarmowego. Zwalcza on pasożyty: owsiki, glisty, a nawet tasiemce. Ten wspaniały  środek działa bakteriobójczo.


WPŁYWA CUDOWNIE NA CERĘ
To wspaniały środek zwalczający wolne rodniki oraz hamujący powstawanie nowych. poprzez dostarczanie minerałów, witamin wpływa na ładny wygląd skóry. Niweluje rozszerzone naczynka, likwiduje wypryski, a oprócz tego spowalnia proces starzenia się skóry.


PRZECIW NOWOTWOROM
To chyba najważniejsza cecha czosnku, działa on antynowotworowo. Niszczy on bakterie żołądka odpowiedzialne za rozwój raka tego narządu. Badania naukowe dowiodły, iż spożywanie czosnku zmniejsza ryzyko zachorowań na raka układu pokarmowego.

Skoro już przedstawiłam pokrótce cudowne właściwości czosnku to teraz powiem w jakiej postaci go spożywamy.

1. Posiekany na kanapkę z masłem. Można delikatnie posypać solą.
2. Dokładany do domowego syropu z cebuli (na kaszel).
3. Posiekany, wsypany do ciepłego mleka (temp. nie większa niż ok 40 stopni).
4. Obrany ząbek w całości gryziemy, ale tego nie polecam tym, którzy dopiero zaczynają przygodę z czosnkiem.
5. Roztarty z miodem, jako smarowidło na kanapkę.
6. W sałatce ze świeżych warzyw. 

Czosnek najlepszy jest na surowo, wówczas zachowuje najwięcej pozytywnych substancji. Przy obróbce termicznej niestety traci dużo woni, która jest wspaniała w leczeniu przeziębienia. Uwaga! Nie należy spożywać więcej niż 3 ząbki czosnku dziennie ponieważ obniża on ciśnienie. 
Uważam, ze warto spróbować leczyć się czosnkiem. Po co truć się chemią z apteki gdy można samodzielnie przyrządzić sobie danie, które nie dość, że wyleczy przeziębienie, to wpłynie jeszcze pozytywnie na wszystkie organy organizmu?
Czosnek jest wspaniały i jest to fakt niepodważalny. Polecam jego stosowanie zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym dla zapewnienia organizmowi odporności.









6 komentarze:

  1. U nas też w okresie jesienno-zimowym króluje czosnek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piliśmy często na przeziębienie nalewkę, w której jest także czosnek. Nie sądziłam, że na surowo jest jeszcze zdrowszy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Byłam mocno przeziębiona na początku karmienia piersią i spróbowałam leczyć się czosnkiem, małej nie przeszkadzało to i mleczko dalej smakowało, a ja mogłam szybko wrócić do zdrowia :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie najlepszym środkiem na przeziębienie jest imbir z miodem, zawsze mnie ekspresowo stawia na nogi :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Na szczęście, w porę nauczyłam się jeść czosnek :) gdy tylko coś mnie bierze, zajadam go i odstraszam wampiry :) Pozdrawiam! xo

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdecydowanie jestem czosnko-maniakiem!

    OdpowiedzUsuń