sobota, 22 lipca 2017



Jak to jest, że potrawy, które przyrządzam latem są dla mnie swoistym powrotem do czasów dzieciństwa? Może dlatego, że niewątpliwie są one przepełnione wieloma smakami, trochę kwaśne, przyjemnie słodkie, a przy tym lekkie. Wszystko za sprawą obecnych w nich różnorodnych warzyw i owoców. W tych rozmyślaniach, nad wyjątkowym smakiem dzieciństwa przychodzi mi na myśl przepis na zupę z botwinki!


Mini rurkowa zupa botwinkowa.

Składniki:
- opakowanie makaronu Lubella mini rurki 5 warzyw,
-pęczek botwinki,
-połowa piersi z kurczaka,
-1 marchew,
-1 pietruszka,
-5 łyżek jogrtu naturalnego,
-1 łyżka miodu,
-sól morska, pieprz ziołowy,
-3,5 litra wody,
- 1 łyżka soku z cytryny.

Wykonanie:
1. Ugotuj makaron Lubella mini rurki 5 warzyw.
2. Umyj dokładnie mięso i warzywa pod bieżącą wodą.
3. Włóż do garnka: pierś z kurczaka, marchew, pietruszkę i zalej wodą i  zagotuj na średnim ogniu, dodaj: miód, sól morską, pieprz ziołowy.
4. Botwinkę pokrój: łodygi na dł. 1 cm, a buraczki w kostkę. 
5. Gdy wszystko się zagotuje wrzuć pokrojoną botwinkę i gotuj na małym ogniu przez 20 minut.
6. Dodaj sok z cytryny, wymieszaj. Odczekaj chwilę i wlej jogurt naturalny.
7. Podawaj z makaronem Lubella mini rurki.

Gotowe, mam nadzieję, że skusicie się i wypróbujecie mój przepis. Smacznego!

#lubelloveinspiracje  #lubella  #lubellamini







0 komentarze:

Prześlij komentarz