niedziela, 11 czerwca 2017




Każda kobieta lubi biżuterię, a jak to powiadają "przez żołądek do serca". 
Gdyby tak połączyć jedno z drugim i stworzyć ucztę, na którą skusi się zarówno 
kobieta, jak i mężczyzna? 
Oj, to brzmi jak danie idealne!
Wszystko za sprawą mini kluseczek od Lubelli, które bardzo zainspirowały mnie do stworzenia makaronowego naszyjnika 
z indykiem w sosie z avocado.
Przepis jest mega prosty w przygotowaniu, 
a efekt to zaskakujący smak 
ciekawie podanego dania.
Potrzebujesz:
1. Połowę opakowania makaronu Lubella mini rurki.
2. Kilka szt. makaronu spaghetti.
3. Jedną pierś indyczą.
4. Przyprawy: kurkuma, lubczyk, sól, pieprz, wędzona papryka (lub słodka).
5. Ząbek czosnku.
6. Jedno avocado.
7. 2 łyżki mleka kokosowego (lub innego roślinnego).
8. Ziemniak lub coś, co posłuży jako końcówka naszyjnika.

Wykonanie:
1. Makaron mini nawlekaj naprzemiennie kolorami na makaron spaghetti. Na końcówki załóż kawałeczki ziemniaka, tak, by mini kluseczki się nie zsunęły.
2. Do garnka o dużym dnie nalej wody, zagotuj ją i osól. Wkładaj kolejno, obok siebie powstałe "szaszłyki" z makaronu. Gotuj na małym ogniu, pilnuj by makaron nie przywarł ale postępuj z nim delikatnie żeby nie zniszczyć konstrukcji.
3. Pierś indyczą pokrój w kostkę i smaż na oliwie do białości. Następnie dopraw: solą, pieprzem, kurkumą, papryką.
4. Avocado przekrój, wyjmij pestkę i wydrąż cały miąższ. Pokrój ząbek czosnku, połącz razem z mlekiem kokosowym, avocado, szczyptą soli, całość zblenduj.
5. Makaron wyjmij delikatnie z garnka, osusz na papierowym ręczniku i usuń ziemniaczane końcówki. Układaj na talerzu, tworząc zwinięty naszyjnik. Po środku wyłóż mięso i lekko posyp je lubczykiem.
Sos avocado, do maczania mięsa, możesz podać w osobnej miseczce.
Mam nadzieję, że mój przepis przypadnie Ci do gustu, a może nawet zainspiruje, by stworzyć czegoś nowego.
Smacznego!

#lubelloveinspiracje i #lubella










0 komentarze:

Prześlij komentarz