piątek, 28 kwietnia 2017



Postanowiłam podzielić się z Wami moją wariacją zapiekankową. Stworzyłam ją przy pomocy inspiracji kuchennej mojej cioci.
To danie niewątpliwie można zaliczyć do ulubionych na liście mojego męża. Dziwna to sprawa, gdyż mężczyzna mój przepada za mięsem w różnorakiej postaci, a tu przeważają jednak warzywa. Niemniej jednak uwielbiamy 
tą zapiekankę, którą przyrządza 
się szybko i sprawnie.

Potrzebujesz: 
- 750 dag piersi z kurczaka,
- 1 czerwoną paprykę,
- 300 g pieczarek,
- 400 g ziemniaków,
- 1 czerwoną cebulę,
- 200 g żółtego sera,
- 1 cukinię,
- przyprawy: curry żółte, papryka słodka, kardamon, pieprz cytrynowy, sól, pieprz czarny,
- olej.

Wykonanie:
1. Przygotuj w miseczce marynatę do mięsa: 
3 łyżki oleju, po 1 łyżeczce: curry, papryki słodkiej, pieprzu cytrynowego. Po pół łyżeczki: kardamonu, soli, pieprzu czarnego. Wymieszaj.

2. Pierś z kurczaka pokrój wzdłuż tworząc grube plastry i wymieszaj w marynacie. Odstaw na 10 minut.

3. Ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i lekko podsmaż na oliwie.

3. Pieczarki, paprykę, cebulę, cukinię pokrój w kostkę. Wszystkie te warzywa razem podsmaż na oliwie.

4. W naczyniu żaroodpornym (lub na brytfannie)ułóż ściśle kawałki mięsa i posyp je ziemniakami. 
Następnie wsyp mieszankę pozostałych warzyw.

5. Całość posyp solą i słodką papryką. Połóż ściśle pasterki sera żółtego na powierzchnię i przykryj naczynie.

6. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz 30-40 minut.
Po upieczeniu pokrój gotową zapiekankę na porcje i podaj na talerzach.

Smacznego!

A  może Wy macie jakieś proste i dobre przepisy na zapiekanki? Podzielcie się w komentarzach :).












1 komentarze:

  1. Fajny przepis :) Lubię działać w kuchni a ostatnio nawet uzdatniłam wodę w kuchni filtrem zamontowanym na ujęciu wody - teraz wszystko lepiej smakuje no i jest zdrowsze :)

    OdpowiedzUsuń