sobota, 15 kwietnia 2017



Zapewne nie tylko mnie danie z płatkami śniadaniowymi w pierwszej myśli kojarzy się po prostu z zalaniem ich mlekiem lub jogurtem i podaniem w miseczce. Jednak biorąc pod uwagę, że obecnie jest mnóstwo rodzai płatków śniadaniowych, poprzez wykorzystanie ich walorów smakowych można wyczarować ciekawe, nietypowe danie na niemal każdy posiłek dnia.
Dziś chciałabym pokazać Wam moje 3 pomysły na dania, w których wykorzystałam płatki Lubella
Być może któryś z przepisów wykorzystacie do stworzenia potrawy na Wielkanocny stół? 
Zatem zaczynamy!


Niebiański, gruszkowy kurczak z ryżem

Potrzebujesz:
- połowę piersi z kurczaka,
- 1 torebkę ryżu basmati,
- połowę gruszki,
- 1 banana,
- garść płatków żytnich Lubella,
- 1 łyżkę miodu,
- kilka fistaszków.
- sól, pieprz suszoną paprykę,
- oliwę do smażenia.
Wykonanie:
- Pierś z kurczaka pokrój w kostkę i podsmaż na rozgrzanej oliwie. Gdy będzie już biała dopraw solą i suszoną papryką.
- Gruszkę pokrój wzdłuż, w grube paski, a banana w kostkę. Na rozgrzanej oliwie połóż owoce oraz wyłuskane fistaszki i zalej je miodem. Lekko przesuwaj po patelni żeby owoce się  nie przypaliły, a lekko skarmelizowały.
- Ryż ugotuj al'dente, uformuj go na talerzu, np. za pomocą filiżanki.
- Tak przygotowaną pierś z kurczaka, ryż i owoce wyłóż na talerz i lekko posyp chrupiącymi płatkami żytnimi Lubella.
Smacznego!






Fasolowa sałatka z indyka

Potrzebujesz:
- 1 pierś z indyka,
- 2 torebki ryżu jaśminowego,
- garść płatków żytnich Lubella,
- pół puszki czerwonej fasoli,
- ok. 10 cm pora,
- 1 małą cebulę,
- oliwa,
- 3 łyżki mleka kokosowego,
- przyprawy: pieprz cytrynowy, sól, ostra papryka, curry żółte suszone.
Wykonanie:
- Ryż ugotuj i wystudź.Wymieszaj go z mlekiem kokosowym.
- Pierś z kurczaka pokrój w dłuższe kawałki. Podsmaż ją na oliwie, a gdy będzie już biała, dopraw: pieprzem cytrynowym, solą, ostrą papryką, curry i mieszaj na mniejszym ogniu.
- Pora pokrój w kółeczka, cebulę w kostkę i podsmaż je na oliwie, dopraw lekko solą.
- Gdy wszystko już wystygnie układaj w miseczce piętrowo: ryż, fasolę, por z cebulą, płatki żytnie Lubella, mięso itd, tak, by na wierzchu znalazł się ryż. Na koniec posyp płatkami żytnimi Lubella.
Smacznego!





Mus czekoladowy z czekoladowymi płatkami

Potrzebujesz:
- 2 garści płatków Choco kulki- Mlekołaki,
- 2 łyżeczki cukru pudru,
- 300 ml schłodzonej śmietany 36%,
- 1 czekolada mleczna,
- 3 szklanki lub małe miseczki do wyłożenia musu.
Wykonanie:
- Jedną "linię" kostek czekolady odłam i zetrzyj na tarce- to będzie posypka. Pozostałą część czekolady połam na kawałki, przełóż do miseczki i rozpuść w kąpieli wodnej. Wystudź, od czasu do czasu mieszając, by nie zastygła.
- Śmietanę ubij na sztywno, następnie wsypuj powoli cukier puder i miksuj. Wyłóż łyżkę ubitej śmietany na talerzyk- będzie do ozdoby. 
- Wystudzoną czekoladę powoli wlewaj do śmietanki, cały czas miksując.
- Do szklanki wsyp trochę płatków Choco kulki włóż łyżkę musu czekoladowego, następnie znów wsyp trochę płatków, tworząc przekładaniec.
- Na wierzchu posyp startą czekoladą, udekoruj bitą śmietaną oraz kilkoma płatkami Choco kulki.
Smacznego!




Jak Wam się podobają moje propozycje dań? 
Mam jeszcze kilka opracowanych w głowie wizji, wykorzystania płatków do stworzenia kolejnych dań, może się kiedyś nimi podzielę.







2 komentarze:

  1. Nie pomyślałabym, żeby dodać płatków do sałaki z indykiem - ale może kiedyś spróbuję, bo mnie zaintrygowałaś tym przepisem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow, to z płatków takie wspaniałości można zrobić?? Extra! :)

    OdpowiedzUsuń