sobota, 16 kwietnia 2016



Odkąd pamiętam kuchnia w naszym domu jest miejscem wyjątkowym. Filip od niemowlaka lubił być noszony na rękach przez nas pionowo, nie lubił dy taszczyło się o na leżąco. Opierając główkę na ramieniu zwiedzał zakamarki domu małymi oczyma. Kuchnia była dla niego miejscem niewątpliwie bardzo interesującym. Zapachy przygotowywanych dań i celebracja tworzenia posiłków zaszczepiły w nim chęć uczestniczenia podczas działań w kuchni. Pamiętam ile razy byłam zdenerwowana, bo obawiałam się o to, by nic mu się nie stało gdy jeszcze nie umiał chodzić, a raczkował sobie z salonu do kuchni i wspinał się po mojej nodze, gdy np. mieszałam zupę. A teraz? Jak widać na zdjęciach poniżej Filip jest już sporych rozmiarów chłopcem, w końcu ma już 3 latka! :).
Uwielbiam sadzać o na blacie i opowiadać co będziemy szykować, wiem, ze jemu to też sprawia radość. Jest tak pochłonięty uczestnictwem w mieszaniu ciasta, krojeniu warzyw, smakowaniu już doprawionych dań, które niebawem znajdą się na stole. Czasami sam rzuca swoją zabawę i wkracza do akcji w kuchni, a ja truchleję żeby sobie nie zrobił krzywdy.
Przygotowaliśmy wspólnie z moim małym Kucharzem mini rogaliki z gotowego ciasta francuskiego. Pychota! Proste w przygotowaniu, pysznie czekoladowe, a ile frajdy podczas tworzenia :).
Filip układał czekoladę na wyciętym cieście i zręcznie zawijał. Smarował jajkiem z takim zaangażowaniem i dokładnością, że ja sama bym tego lepiej nie zrobiła. A później pozostało nam tylko czekać by nasze wspólne dzieło wyszło z piekarnika rumiane i przepyszne. Takie też było, a Filipek miał wspaniałą satysfakcję... jest taaaki samodzielny.

Nasz Przepis na Rogaliki Francuskie 
z czekoladą.

Potrzebujesz:

- gotowe ciasto francuskie,

- tabliczkę czekolady mlecznej, gorzkiej, bądź białej.

- 1 jajko,

- papier do pieczenia,

- 2 łyżeczki cukru.

- ostry nóż.

Sposób przygotowania:


1. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

2. Ciasto francuskie rozwiń i powycinaj trójkąty, jak na zdjęciu.

3. Na końcu szerokim wyciętego trójkąta połóż tafelek lub 2 czekolady.

4. Zawijaj ciasno ale delikatnie.

5. Gdy powstanie zawijas to boki delikatnie pozaciskaj, tak by czekolada nie wypłynęła podczas pieczenia.

6. Układaj rogaliki na blasze i posmaruj roztrzepanym jajkiem, po czym posyp cukrem.

7. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, piecz ok. 10-12 minut. Kontroluj, czy się nie przypala!

8. Jeśli rogaliki będą już rumiane to wyłącz piekarnik, gotowe :).

One są przepyszne, polecam! To wspaniała zabawa, w którą dziecko na pewno z chęcią się zaangażuje, a potem wspólne pałaszowanie, sama radość!




















10 komentarze:

  1. Pyszności, musimy konieczne takie zrobić. Takie proste się wydają :)
    Śliczne zdjęcia !

    OdpowiedzUsuń
  2. Martyna Wójcik16 kwietnia 2016 20:45

    Ten Filip, to rośnie jak na drożdżach! Śliczny jest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. O rajuśku, jakie one piękne. Gdy widzę słowo czeklada, nie ma takiej mocy, żeby nie zobaczyła.
    A co do dzieci, one lubią zabawy w kuchni. Mój się może nawet na mące poślizgnąć, a i tak będzie zadowolony.

    OdpowiedzUsuń
  4. Monika Mama OKP17 kwietnia 2016 14:39

    Wyglądają apetycznie :). My robimy podobne z tradycyjnego drożdżowego. Dzieciaki szaleją ze mną w kuchni i to lubię!

    OdpowiedzUsuń
  5. Zgłodniałam!! Wyglądają pięknie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam, mniam :) uwielbiam takie rogaliki!!! Świetne zdjęcia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kuchnia w większości domów to miejsce, gdzie serce bije najgłośniej i najprzyjemniej, dlatego ani trochę nie dziwi mnie, że można tam spędzać najwięcej czasu :) moje "domowe" biuro to stół kuchenny, przy którym obserwuje cały rozgardiasz domowy z moja Córcią na czele )!! przepis na rogaliki genialne - koniecznie musimy spróbować :) pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  8. Edyta Koźniewicz22 kwietnia 2016 14:57

    A ja nie lubię jak mi maluchy przeszkadzają w kuchni. Może jak podrosną to będzie łatwiej. Fajny przepis, spróbuję też u siebie :).

    OdpowiedzUsuń