czwartek, 16 kwietnia 2015



Przepis, o którego walorach przekonasz się dopiero gdy spróbujesz efektu swojej pracy.
Niby tak proste składniki, a dają wspaniały smak, niepowtarzalny i niesamowity.
Za przepis bardzo dziękuję Ani :)


Zupa z cukinii

Składniki:
- 1 cukinia długa,
- 1 por (biała część),
- 5 grubych plastrów wędzonego boczku,
- kilka ziemniaków.
- słodka papryka,
- kurkuma,
- sól, pieprz,
- susz z natki pietruszki,
- inne, ulubione przyprawy.

Wykonanie:
1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, wrzuć do wrzątku. 
2. Cukinie pokrój w kostkę, pora pokrój w plastry i smaż na rozgrzanym maśle klarowanym do momentu aż nabiorą złocistego koloru.
3. Gdy ziemniaki zmiękną wrzuć podsmażoną cukinię i pora do garnka.
4. Plastry boczku pokrój wszystkie w kostkę. Ewentualnie zostaw plaster do położenia na całość potrawy.
5.Pokrojony boczek wrzuć do garnka, a jeśli zostawiasz plasterek to go podsmaż.
6. Gotuj na wolnym ogniu całość ok 10-15 minut, pod przykryciem, poczekaj aż wszystko delikatnie zmięknie.
7. Dopraw przyprawami, natką z pietruszki.
Gotowe :)








4 komentarze:

  1. Jutro lecę po cukinie :P ale boczek sobie już odpuszczę :)
    Bardzo fajny przepis, jeszcze takiej zupy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest świetna :). Możesz boczek zastąpić wywarem rosołowym, masłem lub takim tłuszczem jaki lubisz. Można także ugotować taką zupę zupełnie fit, bez tłuszczu ;)

      Usuń
  2. Jutro na pewno wypróbuję :) Wygląda genialnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Psyt.... a ta cukinie musi być podsmażona? :)

    OdpowiedzUsuń