czwartek, 2 kwietnia 2015

Zdrowy obiad. 
Ciecierzyca z indykiem w wersji light.


Czy miałeś już przyjemność spróbowania ciecierzycy? Jeśli nie to nie czekaj, przygotuj ją, to dziecinnie łatwe. 
Przedstawiam mój pomysł na obiad z ciecierzycą i indykiem w roli głównej.
Obiad dla 2 osób.

Potrzebujesz:
- ciecierzyca 0,5 kg.
- pół piersi z kurczaka.
- 1 jajko.
- bułka tarta 2 łyżki.
- płatki owsiane 2 łyżki.
- oliwa z oliwek 2 łyżki.
- sól, pieprz, papryka suszona słodka.
- 1 marchew.
- 3 plastry pomarańczy.

Wykonanie:

Ciecierzyca:
1. Ciecierzycę namocz w zimnej wodzie na noc przed dniem wykonania.
2. Ugotuj ją w 1,5 l wody, ok 40-50 minut.
3. Gdy się ugotuje odcedź ją na durszlaku i delikatne posól.
Pierś z indyka:
4. Połowę piersi z indyka przekrój wzdłuż na pół.
5. Do małej miseczki wlej 1 łyżkę oliwy z oliwek, wsyp 2 szczypty soli oraz 1/3 łyżeczki pieprzu i 1/3 łyżeczki słodkiej papryki, wymieszaj. 
6. Wytaplaj mięso w przygotowanym roztworze i niech tak sobie wypoczywa 15 minut.
7. Bułkę tartą wymieszaj z płatkami owsianymi.
8. Roztrzep jajko i wymocz w nim mięso.
9. Obsyp dokładnie mięso bułką tartą z płatkami.
10. Rozgrzej na patelni oliwę z oliwek.
11. Znów zamocz opanierowaną pierś w jajku i wrzuć na rozgrzaną patelnię. 
Smaż z każdej strony na średnim ogniu.

Surówka:
Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce. Wyciśnij do niej sok z plasterka pomarańczy.

Poukładaj na talerzu: cecierzycę, mięso, surówkę oraz plasterek pomarańczy.
Smacznego!










2 komentarze: