czwartek, 23 kwietnia 2015

Indycze paluchy z soczewicą.




Nazwa mojego dania powstała z inspiracji pokrojonym w paski mięsem indyczym, które przypomina paluchy.
Danie jest bardzo aromatyczne. Dzięki zawartości żółtej kurkumy w panierce mięso nabiera cudnej barwy, a pod wpływem duszenia staje się ono niezwykle miękkie.
Soczewica posiada niesamowity smak, uwielbiam ją za prostotę wykonania i jej wyjątkowość. 
Indycze mięso, zwłaszcza pierś jest bogata w białko i absolutnie mnóstwo dań można z niej wykonać.

Składniki:
- połowa piersi indyka,
- 1 szklanka soczewicy,
- 2 szklanki wody,
- olej rzepakowy do smażenia,
- surówka: starta marchewka.
Panierka do mięsa:
- 3 łyżki mąki,
- 1 łyżeczka kurkumy,
- 0,5 łyżeczki soli,
- szczypta pieprzu,
- 2 łyżeczki papryki słodkiej,
- 0,5 łyżeczki papryki ostrej,
- 0,5 łyżeczki estragonu,
- 0,5 łyżeczki cukru brązowego.

Wykonanie:

1. Soczewicę wsypujemy do wrzącej wody. Gotujemy 10 minut. Po tym czasie doprawiamy lekko solą i gotujemy jeszcze 2 minuty. Mieszamy co jakiś czas. Gotowe.

2. Pierś z indyka myjemy i kroimy w długie paski. Lekko osuszamy mięso i obsypujemy wcześniej przygotowaną panierką. 
Układamy kolejno na rozgrzanym tłuszczu na patelni i smażymy po 3 minuty z każdej strony. Tłuszcz musi być gorący! Nie przesadzajmy z jego ilością, wystarczy kilka kropli. 
Po tym czasie zmniejszamy ogień i przykrywamy patelnię pokrywką i dusimy mięso ok. 7 minut. Należy zaglądać, by nie przywarło.

3. Marchewkę ścieramy na tarce.

4. Układamy wszystko na talerzu.

Gotowe!















4 komentarze:

  1. Jak z kurkumą to chętnie wypróbuje :) Ostatnio mam na nią niezłe parcie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, ja także. Ta przyprawa zawróciła moim światem od kuchni ;)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Polecam, jest na prawdę wspaniały i unikatowy efekt, który wynika z połączenia smaków :)

      Usuń