czwartek, 12 marca 2015





Kurczak zapiekany w makaronie 
z mąki durum z warzywami

Przepis ten jest mojego autorstwa i powstał w wyniku akceptacji i eliminacji poszczególnych składników, które w odniesieniu do sezonu mogą być dostępne w zdrowszej wersji.
Zapewne gdy przybędzie warzyw w domowym ogródku przepis ten będzie modyfikowany i upiększany.


Potrzebne składniki:
1. Makaron pełnoziarnisty z mąki durum- 250g.
2. Pierś z kurczaka- jeśli duża to pół.
3. Pieczarki- 10 szt. średniej wielkości.
4. Cebula czerwona- 1 szt.
5. Marchew- 2 duże.
6. Ser topiony w plastrach- 6 lub 8 plastrów.
7. Susz z natki pietruszki- garść.
8. Suszona bazylia- garść (lub inne zioła)
9. Do smaku sól, pieprz.
10. Oliwa z oliwek do podsmażenia.
11. Suszona ostra lub słodka papryka.

Wykonanie:



1.Makaron gotujemy na lekko al'dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy z oliwek.
Czas gotowanie nie dłuższy niż 7-9 minut. 
Po ugotowaniu odcedzamy i wykładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę do pieczenia.


2. Pierś z kurczaka kroimy w grube plastry. Jeśli wolisz ją w wersji w kostkę to voila ;). Obsmaż ją do białości na bardzo wolnym ogniu na rozgrzanej oliwie z oliwek. Posyp podczas smażenia solą, pieprzem i papryką suszoną. 
Po smażeniu wyłóż ją równomiernie na rozłożony w naczyniu makaron.



3. Cebulę siekamy drobno, pieczarki kroimy w większe kawałki. 


4. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jej ilość jest uzależniona od tego jak bardzo lubisz marchewkę. Im jej będzie więcej w daniu, tym będzie ono słodsze :).


5. Cebulę należy zeszklić na rozgrzanej na patelni oliwie z oliwek. Później dorzucamy do niej pieczarki i dusimy kilka minut na małym ogniu.


6. Na mięso wykładamy uduszoną cebulę z pieczarkami. Posypujemy dużą ilością suszonej natki z pietruszki.


7. Przysypujemy całość startą marchewką. Ilość zależy od tego jak słodka ma być potrawa. Ja lubię dużo marchewki ;).


8. Na wierzchu układamy plastry sera topionego. Jeśli nie lubisz takiego sera lub nie chcesz dokładać sobie kalorii to z niego zrezygnuj i zapiecz całość bez sera.


10. Tak przygotowane danie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do zaledwie 150 stopni na 10-15 minut. Ser się rozpuści, a marchewka delikatnie wysuszy.


11. Danie jest gotowe! Aby ładnie wyglądało na talerzu pokrój je nożem na prostokąty i wyciągaj pomagając sobie szpatułką do naleśników. Makaron może się rozsypywać, dlatego rób to uważnie.
SMACZNEGO!!






CIEKAWOSTKI O MAKARONIE Z MĄKI DURUM I O PIECZARKACH.
źródło: internet.

Mąka z pszenicy durum zawiera więcej niż biała: fosforu, potasu, żelaza, miedzi, manganu, cynku, a także witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6) oraz kwasu foliowego niż mąka z pszenicy zwykłej. Durum zawiera również luteinę, która chroni przed działaniem wolnych rodników i wspomaga wzrok. Makaron z pełnoziarnistej mąki durum zawiera około 323 kcal w 100 g, z czego 12 g stanowi białko, 2 g tłuszcze, 64 g węglowodany, a aż 7 g błonnik. Z kolei makaron dwujajeczny z mąki pszennej typ 450 zawiera aż 368 kcal, w tym 75,8 g to węglowodany, 11,1 g białka, 1,6 g tłuszcze, błonnik stanowi tylko 2,4 g. Mąka z pszenicy durum ma też niższy indeks glikemiczny, co powoduje, że wyrzut cukru i insuliny jest niższy niż po zjedzeniu zwyczajnej oczyszczonej mąki pszennej.



Wartości odżywcze pieczarek Ceni się je głównie za wyborny smak i aromat. Mało kto wie, że dostarczają także wielu cennych składników odżywczych. W pieczarkach znajdziemy: witaminy z grupy B (głównie wit. B1, B2 i B3), a także witaminę D, której brak jest w warzywach (bardzo ważnej dla zdrowia kości). Ponadto pieczarki zawierają też znaczące ilości minerałów i pierwiastków śladowych, np. fosforu, selenu, żelaza i miedzi. Ponieważ zawierają kwas foliowy, polecane są kobietom w ciąży i osobom cierpiącym na anemię. Jak wykazały badania, jedzenie pieczarek może też obniżać poziom lipidów we krwi, zwiększać odporność i poprawić trawienie. Ze wszystkich grzybów to właśnie pieczarki (a oprócz nich prawdziwki) dostarczają najwięcej łatwo przyswajalnego białka. Dzięki temu z powodzeniem mogą zastępować w diecie mięso.





10 komentarze:

  1. Super :) Aż mam ochotę na taki wynalazek :) Mężowi z pewnością posmakuje :)) ... ale na marginesie to pierwsze słyszę o mące durum ;) :P
    Patrycja Jaworowska :) :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Makaron z mąki durum jest pełnoziarnisty, ciemniejszy i przede wszystkim zdrowszy :) Polecam przerzucenie się na takie makarony ;)

      Usuń
  2. hmmm musiałabym taki makaron zakupić, zamiast topionego sera wolałabym normalny ale pewnie sie skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten rodzaj makaronu, ze względu na to, że jest zdrowszy. Ja kupuję go w Biedronce. Potrawę możesz modyfikować wedle uznania ;)

      Usuń
  3. Też staram się jak najczęściej kupować taki makaron, a zapiekanka wygląda naprawdę pysznie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wygląda i smakuje pysznie :), polecam Ci Kochana wypróbowanie. Gwarantuję, że jeśli lubisz ten rodzaj makaronu to zostanie ta potrawa na stałe wpisana w Twoją kuchnię ;)

      Usuń
  4. Wygląda smakowicie, jutro zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszniutko tutaj aż mam chęć to upiec a lubie takie dania pozdrawiam i zapradzam do siebie www.mojapasja.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja także uwielbiam dania zapiekane. W szczególności te zdrowe ;)

      Usuń