czwartek, 19 marca 2015







Lubicie fast food'y? A wiecie, że niestety nie są ona dla nas zdrowe? 
Skupiłam się nad ulepszeniem znanej nam wszystkim z niepowtarzalnego smaku tortilli.
Dzięki zmianie standardowych jej składników na zdrowsze i zawierające więcej błonnika płatki owsiane oraz mąkę durum, o której wspominałam w poprzedni Bueno Czwartek tortilla nabiera zupełnie innego oblicza :).





TORTILLA

Potrzebne składniki:

- 1 szklanka mąki durum (semolina).

- 1,5 szklanki płatków owsianych.

- 2 łyżki oleju rzepakowego.

- 1 płaska łyżeczka soli.

- 1 szklanka wody wrzątku.

Dodatki:

-kapusta pekińska- pół, 

- marchewka- 2 szt duże, 

-pokrojony świeży koperek- garść, 

- cebulka czerwona- 2 szt.

- jogurt naturalny- ok. 200 ml.

- oliwki,

- czosnek- 1 ząbek,

- sól, pieprz.

Wykonanie Tortilli:

1. Wszystkie składniki (bez wody) łączymy ze sobą, mieszamy łyżką. 

2. Na koniec stopniowo dodajemy wodę jednocześnie mieszając łyżką.

3. Wyrabiamy ciasto ręcznie przez ok 5 minut. Musi mieć ono gładką konsystencję, delikatnie lepić się do palców.

4. Ciasto dzielimy na 6 części i formujemy z nich kule.

5. Podsypujemy lekko stolnicę mąką i rozwałkowujemy kolejno kule na placki o grubości 0,5 cm lub grubsze.

6. Smażenie: rozgrzewamy patelnię bez tłuszczu i smażymy placek z jednej strony ok. 15 sekund, po czym przerzucamy na drugą stronę i smażymy na wolniejszym ogniu 3 minuty. Przewracamy placek na drugą stronę i smażymy ok. 2 minuty. Należy pilnować placków podczas pieczenia by się zbyt bardzo nie przypaliły, choć lekko brązowe są ok :).


Moja tortilla została przyrządzona w zestawie z kotletami rybnymi, przypominającymi paluszki "Kapitan Iglo", wykonuję samodzielnie.

Można zrobić ją z rybą, mięsem drobiowym i na wiele innych sposobów.


Oprócz mięsa ważnym dodatkiem są warzywa.







Surówka
Składniki i wykonanie:

Mieszamy ze sobą następujące składniki: pokrojoną cienko kapustę pekińską, startą na grubych ząbkach tarki marchewkę, pokrojony świeży koperek, pokrojoną w kostkę cebulkę czerwoną.

Sos:

100 ml jogurtu naturalnego, sól, pieprz, z ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem wymieszać i viol'a.

WYKOŃCZENIE DANIA: 

Na tortilli układamy mięso (kotleciki rybne) oraz surówkę, pociętą w paski marchewkę oraz kilka oliwek. Zawijamy całość i spinamy wykałaczkami. Całość można podawać z sosem czosnkowym.








SMACZNEGO!


4 komentarze:

  1. Mąka durum jest bardziej kaloryczna, ma więcej węglowodanów. Ja używam pełnoziarnistej albo żytniej, z przepisu chętnie skorzystam tylko podmienie mąkę- mam nadzieję, że mi wyjdzie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z pewnością wyjdzie także z pełnoziarnistej mąki :). Jeśli uznasz, że ciasto jest zbyt kleiste to po prostu dosyp więcej mąki ;)

      Usuń
  2. Lubimy FastFood ale zdecydowanie preferujemy zdrowe żarło :)

    Pozdrawiam, MG

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubicie tortillę to polecam to wydanie ;). Jest zdrowsza i mojej rodzince bardzo smakuje:)

      Usuń